Габриел Ануар участва в сериала на Showtime The Tudors, който се излъчва по HBO от края на април. Той е и поводът за това ексклузивно телефонно интервю. Сюжетът на сериала обхваща 10 буйни години от младостта на най-скандалния английски крал Хенри VIII (в изпълението на Джонатан Рийс Майерс, познат ни от Match Point, Alexandеr и Mission Impossible III). Същият, който създава църквата на Англия и въвежда развода и който въпреки всичките си усилия да има законен син, е баща на кралица Елизабет I – една от първите феминистки. И още – този, който е консумирал жените (имал е 6 на брой) и храната също толкова бързо и унищожително, колкото буйно е избухвал гневът му. Габриел изпълнява ролята на сестрата на Хенри VIII – принцеса Маргарет.

Габриел Ануар прави големия си пробив в киното през 1992, когато е на 20. Световноизвестна я прави едно уникално седемминутно танго, което танцува с Ал Пачино във филма «Усещане за жена». Ануар играе също кралица Ана в «Тримата мускетари» с Кийфър Съдърланд, Чарли Шийн и Крис О’Донъл, както и обекта на любовта на Анди Гарсия в «Какво да правиш, когато умреш в Денвър». На 38 Габриел е майка на две деца, има 45 роли зад гърба си и живее в САЩ. Според сп. People тя е сред 50-те най-красиви хора на планетата.

Габриел, какво не ти хареса в героинята ти принцеса Маргарет?

Нямаше нещо, което да не ми хареса. Тя твърде прилича на мен. (Смее се.) Допада ми нейната гъвкавост и динамичност, нейната увереност и модерният й начин на мислене.

Това черти и от твоя характер ли са?

Да, или поне са черти, които харесвам и бих искала да притежавам.

Би ли ми разказала смешни и интересни моменти зад кадър?

Най-смешно беше, че мъжете ходеха с чорапогащи. Голяма забава беше и когато снимахме в Дъблин, докато там течеше Световният бирен фестивал. Беше пълно с футболни фенове и футболни звезди, но не ме питай кои са, защото не ги разпознавам. Прибави и много пиене и ругатни към телевизорите. (Смее се.)

Остана ли близка с някой от твоите колеги от The Tudors?

С Мария Дойл Кенеди (Катерина Арагонска) – тя е не само феноменална актриса, но и изключителна жена! Невероятна певица между другото. Не знаех, докато не я чух да пее в Дъблин. Другият, с когото станахме приятели, е Джонатан Рийс Майерс. Той има много по-интересен характер от този на Хенри VIII. Светъл човек, зрял и мъжествен.

Баща ти е бил филмов продуцент и режисьор, номиниран за Оскар, а майка ти – актриса. Гледат ли всички твои филми?

Честно казано, не им споделям за всеки филм, в който се снимам. Те са доста критични, а аз направих някои ужасни, скучни филми и съм щастлива, че не са ги гледали. Но на всички ни се случва по нещо непомислено по пътя. Това ни помага да станем хората, които трябва да станем.

Как се случи така, че участва във видеото на Пол Макартни Pretty Little Head?

Избраха ме на кастинг в училището по драма и танци в Лондон, където учех. Бях на 15 години, беше страхотно! Клипът е леко фантастичен. Снимахме на един бряг и всичко ми се струваше „УАУ!“ Скоро мислех да се обадя на Пол Макартни да му кажа, че съжалявам за развода му.

Какви са най-приятните ти спомени от снимките на „Тримата мускетари“?

Всъщност спомените ми далеч не са приятни, въпреки прекрасните колеги. Когато започнахме работа, бях бременна в четвъртия месец и през цялото време ми беше лошо. Трябваше да преправят всичките ми костюми. А иначе купонът течеше с пълна сила, но аз само работех и бързах да се прибирам.

Харесва ли ти да бъдеш майка?

Обожавам да бъда майка!!! Най-щастливите ми моменти са неделите, в които можем да бъдем със сина ми и с дъщеря ми. Спим до следобед и се събираме всички в моето легло да пием топъл шоколад.

Така ли се раждат сюжетите за твоите детски книжки? Публикувала ли си досега?

Не, още нямам тази смелост. Иначе, да, и така се раждат – в разговорите помежду ни и вечер, когато разказвам на децата си приказки.

Някога ти бяха връчили наградата за най-бързо говореща. Мислиш ли, че я заслужаваш?

Смее се и казва много бързо: – Не, не мисля, а ти?

Твоето танго с Ал Пачино в “Усещане за жена” ще остане завинаги в историята на киното. Какво е усещането да танцуваш с Ал Пачино?

Понякога имам чувството, че не съм изиграла нито една роля оттогава. (Смее се.) Бях на 22. Ужасно се притеснявах, макар да съм учила в балетно училище и мога да танцувам. Ал Пачино е голям, голям актьор със силно присъствие. Беше внимателен и мил. Това ми помагаше.