Перне – от мажоретка до модна икона

Модата е нещо, което купувате и има краен срок, след това я преоценяват; стилът не ви струва нищо и е вечен

 

Лилия Илиева 06 юни 2017

 

Снимка: Havier Hassan

 

От 5 до 10 юни 2017 г. студиата на Ню Бояна ще се превърнат в декор на две големи модни събития – Балканската седмица на модата и първия в света моден филмов фестивал A Shaded View on Fashion Film (ASVOFF), създаден от първата модна блогърка, американката Даян Перне.

 

Даян е модна икона, моден критик, ловец на таланти. Родена е във Вашингтон, завършва документално кино и репортажна фотография, работи като дизайнер на костюми в киното, има своя собствена модна линия в продължение на 13 години в Ню Йорк. През 1990 г. заживява в Париж и отразява модните дефилета за сайтовете на сп. Elle и Vogue.fr. Впоследствие е моден редактор на сп. JOYCE, Хонконг. След успеха на модния си блог, през 2008 г., създава и модния филмов фестивал ASVOFF. Участва във филма „Прет-а-порте“, появява се и в лентите „Деветата порта“, „Нашият мирис“ и „Зулендър 2“. Имала е четирима съпрузи, от които е била влюбена само в първия, доста по-голям от нея – зъболекар, самоубил се в автомобилна катастрофа. Ярко разпознаваема е със стила си на обличане – винаги с високо вдигната коса, воал, дълги черни дрехи. Ето какво разказва Даян пред EVA:

 

Как избрахте България за декор на вашия филмов и моден фестивал?

 

Международният пиар на Балканската седмица на модата Майра Постолаче ме покани в София и ме заведе в Ню Бояна. Когато видях студиото, веднага се влюбих. Първоначално обмислях да е една от спирките на пътуващия ни фестивал, но после насън ми хрумна, че откриването на деветото издание на ASVOFF във филмовите студиа на Ню Бояна би било фантастично. Обсъдих това с екипа на Ню Бояна и те го приеха като голяма чест, както и аз.

 

Как избирате филмите в програмата на фестивала?

 

Не е лесно, защото има доста предложения. Ще видите, че програмата е много богата. Стремим се да покажем максимално начините, по които може да бъде изразена модата чрез филм.

 

Как избирате гостите и членовете на журито? Кои сред тях ще заинтригуват най-много аудиторията според вас?

 

Мисля, че всички ще бъдат очаровани от президента на журито ни Ерик Дейман, дизайнер на костюмите в сериала „Сексът и градът“, след това работил в „Дневниците на Кари“, в „Клюкарката“, а в момента – в сериала „Милиарди“. Тим Йип идва от Пекин. Той е първият китаец, спечелил два Оскара за работата си като артдиректор на декори и костюми за филма „Тигър и дракон“. Марк Хепъл е директор костюми на Нюйоркския балет и може да ви разкаже много за работата си с най-големите дизайнери от Валентино до Айрис ван Хърпен. Алекс Мъри-Лесли е куратор на нашия първи Филмов фестивал за носими технологии. Ще й помага специалният ни гост Орлан, знаменит артист от Париж. Брайън Бойс е едно от тайните оръжия на индустрията, гуруто, към когото се обръщат безброй личности от модния свят. Ще има и много интересен уъркшоп с красивата и невероятна моделка и артист Кюба Торнадо Скот. Баща й е режисьорът Джейк Скот, чичо й е Тони Скот, а дядо й – Ридли Скот. Така че, виждате, не е лесно да кажа кой от тях ще е най-интересен за публиката.

 

Как се променя модният свят днес според вас?

 

Може би десетилетие или повече корпорациите и бързата мода имаха надмощие, но мисля, че е време за промяна, време е да оценим занаятчиите и да се погрижим за планетата.

 

Накъде върви модната индустрия?

 

Вярвам в социалната осъзнатост. Смятам, че ужасяващият инцидент в комплекса Рана Плаза в Бангладеш през 2013 г., където в текстилни фабрики загинаха 1135 души, беше урок, който трябва да събуди социалната осъзнатост. Да провокира мисленето в посока защо имаше човешки жертви и как е възможно да се произвежда риза, която да струва колкото един сандвич. Важно е да се мисли и как да бъдат третирани хората. Процесът на учене е дълъг, но мисля, че има някакъв напредък.

 

Какво е бъдещето на модата?

 

Бъдещето е в уважението. Уважението към работещите във фабриката, уважение към планетата и в това да бъдат почитани занаятчиите и да бъде ценена бавната мода.

 

Много криейтив директори напуснаха големите модни марки напоследък – защо се случва, според вас?

 

Дните, в които някой като Карл Лагерфелд е толкова тясно свързан с модна марка като Chanel, свършиха. Брандовете искат вниманието за себе си, а не за дизайнера. Сменят криейтив директорите си на всеки две-три години. Отстрани изглежда като че ги движат върху шахматна дъска. Плащат им огромни заплати и след това или ги уволняват, или криейтив директорите напускат, прегорели от работа и стрес. Светлините на прожекторите трябва да осветяват бранда, а не индивидуалния дизайнер. Всички тези марки също са били създадени, за да усещат хората в тях, че също могат да бъдат заменени.

 

Какво е последното ви откритие в модата?

 

Сесил Файлхенфелд, специалистка по плетиво. Тя експериментира невероятно с ръцете си. Това наистина са едни от най-невъобразимите тъкани, които съм виждала някога. Работи с дизайнери от Chanel и Armani до LUTZ.

 

Случвало ли се е някой, в когото сте влюбена, да повлияе на стила ви на обличане и да го промени?

 

Спомням си една смешна история. Десет дни преди тридесетия ми рожден ден щяхме да излизаме с мъжа ми на вечеря с приятели. Облякох си червен кашмирен пуловер. Моят съпруг ме попита дали съм сигурна, че искам да нося това. Бях шокирана. Никога не беше коментирал дрехите ми. Оказа се, че вечерята била парти изненада за рождения ми ден, една седмица преди датата. Мъжът ми е знаел, че когато го разбера и видя всичките гости, лицето ми ще почервенее като пуловера. И че всички ще го забележат. И да ви кажа, оказа се прав. Оттогава не съм носила червено.

 

Имало ли е някой, на когото искате да приличате?

 

Дизайнерът, на когото се възхищавах най-много, преди да стане моден дизайнер, беше Чарлз Джеймс, гениално креативен. Ги Бурден ме вдъхновяваше като фотограф, а Райнер Вернер Фасбиндер – като режисьор, както и Уилям Клайн като фотограф и режисьор. Те са били за мен извор на вдъхновение.

 

Кога осъзнахте, че сте модна икона?

 

Не знам. Хората ме описват по този начин от години. Не бих се нарекла никога икона. Аз съм просто аз.

 

Как се променя, според вас, формулата на успех в модния бизнес?

 

Сега всичко е свързано с комуникацията. И това е тема, на която ще говори Брайън Бойс в неговия мастер клас.

 

Какво вдъхнови вашата страст към воалите?

 

Няма конкретна случка или история. Обичам да ги нося от години, когато ходя на църква, когато носенето на къса пелерина беше задължително. След това в продължение на десетилетия бях спряла и преди десетина години започнах отново.

 

Колко време отнема подготовката на външния ви вид?

 

От половин час до 45 минути.

Как се обличате вкъщи?

 

По същия начин, по който и когато съм навън.

 

Как изглежда един ваш ден?

 

Пътувам много, в зависимост от планираното. Вкъщи обикновено съм пред компютъра – отговарям на интервюта, работя върху планирането на фестивала, гледам филми. Може да пия чай с някой приятел. Обичам да ходя на изложби и да гледам филми.

 

Ако животът ви беше филм, какъв жанр би бил той – комедия, драма или приключенски?

 

Перфектното съчетание от трите. Това е много готин въпрос, между другото.

 

Как бихте озаглавили автобиографията си?

 

В интерес на истината, започнах да пиша мемоарите си преди няколко години, защото един литературен агент ми предложи. Толкова енергия ми отнема. Написала съм три глави и в момента съм на пауза. Не знам дали да не я озаглавя „Някога бях мажоретка, момичето с помпоните“. Защото това е истина. Не можах да се издигна до позицията на човек, който дава тон на овациите и възторзите, но все пак бях мажоретка. Нали се сещате – от момичетата, които вървят и танцуват с едни големи помпони пред футболистите.

В рамките на фестивала A Shaded View on Fashion Film се състезават късометражни и документални филми с дължина от 30 секунди до 30 минути, обвързани с модни брандове или актуални в модната индустрия теми. Събитието събира най-влиятелните имена от модния бранш: дизайнери, художници, режисьори. През последните години е било водено от световни артисти и дизайнери като Жан Пол Готие, Карл Лагерфелд, Рик Оуенс, Дита фон Тийз, Роси де Палма. В началото на историята си преди 9 години ASVOFF се провежда в музеите „Помпиду“ или „Жу Де Пом“ в Париж, а след това в Ню Йорк, Лондон, Токио, Милано, Москва, Мексико Сити, Барселона, Китай, Рим.