марк нопфлър
музиката се ражда от очите и аромата на жена

ексклузивно интервю за EVA,
осъществено благодарение на СМЕ

текст лилия стамболова фотография сме

 

 

марк нопфлър

Овациите продължаваха дълго след като бившият солист на Dire Straits напусна сцената. Концертът му в България продължи 2 часа пред „пръскаща се по шевовете“ и пълна с правостоящи зала 1 на НДК. Марк Нопфлър изпълни само един бис, поздрави публиката на първия ред и си тръгна, без дори даже да каже „довиждане“. Известно е, че не е от разговорливите на сцена, но концертът, който изнесе, беше изключително удоволствие.

 

От 1996-а насам след разпада на една от най-известните рок групи на 80-те Dire Straits, Нопфлър продължи да записва и да издава албуми като солоартист. Той е признат за една от „най-добрите китари в света“, сп. Rolling Stone го поставя на 27-мо място сред 100-те най-талантливи китаристи. Любопитно е, че е завършил английска филология, преподавал е английски, бил е даже репортер, а сцената и звукозаписното студио са се случили неволно и постепенно в живота му. Освен автор на текстове и музика, той е продуцирал изпълнители като Боб Дилън, Ранди Нюман и Тина Търнър, за която сподели: „О, тя е Simply The Best! Най-добрата в целия свят! Изключителна жена, невероятно добра певица, безкрайно сърдечен човек!“

Г-н Нопфлър, в тийнейджърските ми години ви сънувах. И затова съм любопитна какви са вашите сънища – цветни или черно-бели, чувствени или страшни… Можете ли да разкажете някой?

Наистина?! Никога досега не са ми казвали такова нещо. Благодаря! По-често не ги помня, но имам един сън, който се е повтарял много пъти: Много ранна сутрин е. Намирам се на плаж в Сан Франциско (не знам защо точно там) и с фотоапарата си се опитвам да снимам морето, над което изгрява слънце. Но то толкова силно блести, че ме заслепява и не мога да направя снимката. А пък е толкова красиво, че си казвам насън: „И да успея да я направя, снимката все някога ще избледнее. А това, което виждам сега, ще запомня завинаги.” И се събуждам. Нямам представа какво означава. Не съм се и интересувал, но е красиво и всеки път го сънувам с удоволствие.

Заглавието на най-новия ви албум е „Kill To Get Crimson” (Да убиеш, за да вземеш пурпура на живота)…

Да, дойде от една от песните в албума. В нея се разказва за художник, който би убил само за да постигне наситения тъмночервен цвят за картината си. Изобщо не подкрепям асоциацията с насилие, но ми харесва като метафора на нещата, които са толкова важни и скъпи на сърцето ти, че дори си готов на престъпление, за да ги постигнеш.

Кое е най-важното във вашия живот?

Музиката, близките ми, които обичам, децата ми. Имам двама сина – близнаци. Те са 20-годишни. Единият е китарист, другият свири на барабани. Имат потенциал да станат много добри музиканти. Не го казвам само защото съм им баща, а защото наистина са талантливи и имат хъс да се занимават с музика. Карат ме да се чувствам горд и щастлив!

Говори се, че имате 70 китари…

Със сигурност са повече. Непрекъснато купувам китари. Всяка звучи различно, има своя история, своя душа. Просто не мога да устоя, а не съм се и замислял да продавам, макар че някои са много скъпи.

Колко ли пари сте пръснали за инструменти до момента?

Не знам. По принцип не обичам много да говоря за това. Аз съм музикант, а не търговец.

Все пак, за какво обичате да харчите пари освен за музика?

За всичко, което ми харесва, но се старая да не пръскам безразборно. Склонен съм да давам много за пътувания, защото обичам да пътувам. Винаги, когато съм свободен, отиваме на ваканция със семейството ми за седмица-две. Синовете ми, разбира се, невинаги се включват, защото вече са големи.

Кои са любимите ви дестинации?

Обожавам Южния Пасифик – Мауи, Маркизи, Самоа. Много харесвам и старата архитектура на Европа – Франция, Испания, Германия.

Каква музика слушате, докато шофирате?

Кънтри и блус. В колата най-редовно си пускам саундтрака на The Hot Spot. Феноменална музика! А и филмът е един от любимите ми – освен добър актьор, Денис Хопър е и страхотен режисьор. Иначе харесвам истинския стар блус от 40-те и 50-те – Мъди Уотърс, Робърт Джонсън, Беси Смит, Би Би Кинг. Допадат ми и някои от младите изпълнители – Нора Джоунс, Алиша Кийс, Лили Алън. Харесвам и стара италианска музика – Пепино Галиарди, Пепино Ди Капри, Рита Павоне.

Изглеждате доста спокоен. Такъв ли сте?

Старая се.

Може ли нещо да ви вбеси?

Трудно. Най-много се дразня, когато ме лъжат – това за мен е предателство. Може да звучи малко силно, но наистина така го чувствам. Предпочитам някой да ми удари шамар, отколкото да ме излъже.

В парчетата от новия албум пеете за себе си като an old guy (старо момче). Така ли се чувствате?

Няма как да се чувствам като тийнейджър, а и не искам. След месец ще навърша 59. Това си е сериозна възраст.

Страхувате ли се да остареете?

Възрастта не е нещо, което човек може да промени. Не разбирам хората, които стигат до абсурдни ситуации, за да изглеждат по-млади. Годините са нещо толкова абстрактно всъщност…. Да си на 50, не означава непременно, че си мъдър, преуспял, с богат опит, куп деца и осигурени старини. Ако си го постигнал, не е станало благодарение на възрастта ти, а на качествата, които притежаваш, на погледа ти върху света и хората. Моите 59 ми дават много научени уроци и спокойствие. Съвсем откровено заявявам, че изобщо не ме е страх да остарея. По-скоро ме е страх да спра да творя.

Ваши фенове палеонтолози са кръстили динозавър, чиито останки са открили, на ваше име – Masiakasaurus Knopfler…

Да, това е името на един дребен мадагаскарски динозавър. Не мисля, че си приличаме особено. Много приятни жестове съм имал от фенове и, естествено, и много не толкова приятни. Но хубавото усещане и добрият спомен винаги остават. Спомням си една жена, която на всеки концерт на Dire Straits носеше огромен постер с написано с големи червени букви моето име. Виждаше се над тълпата на всяко наше шоу. Никога не ме е притеснявала за автографи или с писма, обаждания или с каквото и да е. Само веднъж ме изчака на улицата, часове след края на концерта в Лондон, и ми каза, че е най-запаленият ми фен, не би ме притеснила по какъвто и да било начин, искаше само да знам, че винаги ще е там – в тълпата от хиляди фенове и просто ще ме подкрепя мълчаливо. Ето това отношение за мен е наистина ценно и стойностно.

Учили сте журналистика една година. Работили сте и като репортер на „Йоркшир Ивнинг Поуст”. Кой е най-провокиращият въпрос, който бихте си задали, ако бяхте на мое място?

Виж ти! Не е много известен фактът, че се пробвах в журналистиката преди време. По принцип не обичам да провокирам. Още по-малко пък бих си го причинил сам. Засягам се от неетично отношение. Има граници, които не трябва да се прескачат.

А кой е въпросът, на който не бихте искали да отговорите?

Въпросът, който вие не бихте се сетили да ми зададете. Ха-ха! Шегувам се. Не зная. Опитвам се да отговарям откровено на всякакви въпроси. Ако някой ме засегне или изисква отговор, който не искам да дам, просто мълча или моля за следващ въпрос.

Правили ли са ви серенада?

Не помня и не знам как бих реагирал. Би било интересно, но по-скоро си представям обратното… Трябва да ви призная, че самият аз съм правил няколко пъти. Ха-ха!

Коя песен изпълнихте?

В такива моменти импровизацията звучи най-искрено. Измислял съм песен за жената на момента. Просто поглеждам в очите й, усещам аромата й и музиката сама се ражда. Любовта е най-силното вдъхновение и най-чистото чувство на света. Със сигурност не бих избрал популярна песен за серенада.

Знаете ли, че с Мадона сте една и съща зодия – Лъв, а сте крайно различни личности и артисти. Какво мислите за нея? Харесвате ли я като човек и като музикант?

Харесвам я, разбира се! Тя е страхотна жена! Познавам я повече като артист – неслучайно казват, че е най-добрата. Прави изключително шоу! Перфектна е във всяко отношение. Всяка нейна стъпка в шоубизнеса е отлично организирана, без място за недоразумения, грешки, да не говорим за провали. Срещали сме се доста пъти, но не съм имал възможността да я опозная отблизо като човек. Не знаех, че и тя е Лъв като мен. Гледай ти! Но като се замисля, друг знак не би й отивал толкова. Тя е победител във всяко отношение.

Чували ли сте нещо за нашата страна?

Не много. А и нямам възможност да остана по-дълго, защото веднага след концерта летя за Истанбул. Но съм слушал вашата фолклорна песен, която лети в космоса. Много е въздействаща и наистина съм силно впечатлен. Обещавам си отдавна да послушам повече български фолклор и може би след турнето ще го направя. За да се отдам на музиката, трябва да съм спокоен и да имам предостатъчно време за себе си. Приятно се изненадах впрочем, когато разбрах, че билетите за концерта ми в София са разпродадени повече от месец преди датата на шоуто. Това е повече от хубаво за мен! И ме правите наистина щастлив за това, че въпреки че никога не съм бил в страната ви, харесвате музиката ми!

Какво ще правите след турнето?

Може би ще заведа съпругата си на ваканция за 2-3 седмици на някой тропически остров, много ги обичаме. След това отново се залавям за работа. Ставам неспокоен, ако не се занимавам с музика дълго време!